zaterdag 31 oktober 2015

5 superleuke kinderboeken om voor te lezen

Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – ik begon er al mee toen Mees een baby was. Inmiddels is hij drie jaar en is ons bezoek aan de bibliotheek nog steeds een maandelijks ritueel (en stappen we regelmatig binnen bij onze favoriete kinderboekenwinkel in Rotterdam).Vandaag een paar van de boeken die we eindeloos vaak hebben voorgelezen:
 
1. Muis gaat naar de stad – Lucy Cousins

Als je kleine kinderen hebt ken je de boeken over Muis waarschijnlijk wel. Dit boek kreeg mijn zoontje voor zijn tweede verjaardag en heeft hij inmiddels echt stukgelezen. Het is een vrolijk getekend verhaal over Muis en haar vriendje Kees en hun logeerpartij bij Dotty in de stad. Er is veel te zien: hoge gebouwen en veel auto's, een speelgoedwinkel. Inmiddels dus al tientallen keren van kaft tot kaft gelezen, maar het blijft één van zijn favorieten.

2. De Moedhoed – Lida Dijkstra en Mark Janssen

Dit boek gaat over zijn naamgenoot Mees, maar dat is niet het enige dat ze gemeen hebben. Hoofdpersoon Mees is namelijk een beetje bang. Voor de blaffende, harige hond in zijn straat, de krokodil die onder zijn bed snuift en schuift en de wild fladderende duiven op het plein (stel je voor dat ze op je hoofd poepen!). Gelukkig weet opa precies wat Mees nodig heeft: een Moedhoed! Misschien ook voor jouw kindje een herkenbaar verhaal?

3. Ridders, op uw plaatsen… Start! – Marjet Huiberts en Philip Hopman

Dit mooi getekende prentenboek gaat over Ridder Florian de Bange en zijn mederidders. Het is een heerlijk boek om te lezen (compleet met stemverheffingen en stiltes op spannende momenten). Echt een aanrader! Trouwens ook voor een leuk prijsje te koop (5 euro) omdat het geschreven is voor de campagne '2013 - Jaar van het Voorlezen'.  Je vindt het o.a. hier.

4. De Gravers – Margaret Wise Brown en Antoine Corbineau

Het cliché dat jongens van auto's houden gaat hier in huis helemaal op. Het is waarschijnlijk begonnen met dit boek over een graafmachine... :) Een man groef een gat in de stad. 'Ik voel me net een muis of mol. Dit gat moet groter en groter worden.' En toen verscheen… de grote graafmachine! Een mooi boek met prachtige platen waar ontzettend veel op te zien is (en dus al héél vaak uit de kast is gehaald). Het lijkt erop dat het niet meer in de handel is, maar in de bibliotheek kun je het vast wel vinden.  

5. Mijn flap-zoek-speurboek: op reis – Lilli L’Arronge

In dit boek met kijkplaten kom je op iedere bladzijde dezelfde familie tegen (Eva, Koen en Julian, met hun vader en moeder, opa Jan, tante Lucy en het hondje Banjer) terwijl ze op reis zijn met de trein, wandelen in de bergen en zwemmen in de zee. Er staan zoekopdrachten in, maar die zijn vooral geschikt voor kinderen die bijna peuter-af zijn, maar voor de jongere lezers is er ook ontzettend veel te zien en te benoemen. Mees kan hier úren in kijken.

Welke boeken zijn favoriet bij jullie in huis? 

Liefs!

3 opmerkingen: