woensdag 8 mei 2013

Hoe onderhoud je vintage kleding? {Gastbericht}

Vandaag heb ik weer een gastbericht voor jullie! Ditmaal geschreven door Saskia, het gezicht achter de webshop Sjiek Boutique. In haar stijlvolle shop vind je kleding en accessoires uit de jaren vijftig tot en met zeventig. Saskia blogt zelf ook, o.a.. over de geschiedenis van de mode en ze geeft tips over de verzorging van je kleding. In de SjiekStudio kun je hier ook workshops over volgen. Hier alvast een voorproefje.

Dankjewel Saskia!
♥♥♥

De vrouwen lachen je toe vanuit de modetijdschriften uit de jaren zestig. Ze tonen verrukt de nieuwste huishoudelijke apparaten die hun leven zo veel eenvoudiger maken: stofzuigers, koffiezetapparaten en wasmachines. Dankzij de technologie kreeg de vrouw meer tijd voor betaald werk buitenshuis en het 'beroep huisvrouw' raakte uit de mode. Gelukkig maar voor ons! Want dit was een belangrijke stap in het emancipatieproces.

Maar jammer voor de kennis van kledingonderhoud.  Want wie weet nog precies hoe je een angora trui wast? Of waarmee je een leren schoen schoonmaakt? Of wat de meest efficiënte manier is om een colbertje te strijken?  De meeste mensen weten dit niet meer. En hebben een voorkeur voor materialen zoals katoen en synthetische mengweefsels die in de wasmachine kunnen.

De meeste mooie (vintage) kleding van wol of zijde bijvoorbeeld gooi je niet zomaar in de wasmachine. Want hoe exclusiever de stof, hoe specifieker het onderhoud. Om lang plezier te hebben van deze kleding zullen we een beetje moeten investeren in het onderhoud. Dat loont trouwens de moeite voor al je kleding want:

♥ Je kleding blijft mooier dus jij ziet er prachtig uit!

♥ Je doet langer met je kleding en belast het milieu minder door niet zo snel nieuwe kleding te kopen. Dit vraagt natuurlijk ook een mentaliteitsverandering: een focus van kwantiteit naar kwaliteit.

♥ Je hoeft als gevolg minder geld uit te geven aan kleding.

Meer zorg voor onze spullen past dus helemaal in deze tijd waarin duurzaamheid, milieu en besparing belangrijk zijn. Dus dames, én heren natuurlijk, laten we de handen uit de mouwen steken!

Gevoerde jasjes kun je vaak voorzichtig zelf op de hand wassen. Maar het vodje dat uit de was komt behoeft absoluut nog aandacht!
 
 
 
Hier volgen wat tips voor het strijken:

- Investeer in een goed stoomstrijkijzer. Je zult hier jaren plezier en tijdwinst van hebben. Ik 
gebruik in mijn studio een Polti Vaporella en ben daar heel tevreden over.

- Controleer of het oppervlak van de strijkplank goed glad is en er geen kreukels onder de hoes zitten. Deze zorgen namelijk voor vervelende plooien.

- Koop een mouwstrijkplankje.

- Leg een perslap klaar. Dit is een stuk niet pluizend katoen, zoals een stuk van een oud laken.

- Keer het jasje binnenstebuiten

- Strijk voorzichtig de mouwen op het mouwstrijkplankje zonder hard te persen. Er mag best hier en daar nog een kreukje te zien blijven. Dit verdwijnt bij het strijken op de goede kant.

- Strijk de rest van de binnenkant van het jasje.

- Keer het jasje weer naar de goede kant.

- Strijk met behulp van de vochtige perslap de mouwen op het strijkplankje.

- Strijk met behulp van de vochtige perslap de rest van het jasje.

- Als de mouwkoppen gekreukt blijven kun je de handdoeken zo vouwen dat een schoudervorm ontstaat en deze in de mouwkop schuiven. Nu kun je de mouwkop mooi in vorm strijken met behulp van de vochtige perslap.

Klaar!

Dit is een beknopte handleiding. Wil je meer weten over kledingonderhoud of over het strijken van bepaalde stoffen? Stel je vraag per mail of kom naar de workshop Kledingonderhoud in de SjiekBoutique Studio. Meer informatie vind je op de site van Sjiek Boutique maar je kunt ook mailen als je een vraag hebt: saskia@sjiekboutique.nl. Tot dan!

2 opmerkingen: