dinsdag 6 november 2012

Sildotcom {Interview}

Toen ik op een regenachtige dag aan het opbouwen was op de Swanmarket werd meteen al duidelijk dat het - ondanks dat gekke weer - een leuke dag zou worden. Met onze buren van die dag was er namelijk meteen een klik. Silvana verkoopt producten die gemaakt worden in sociale werkplaatsen. Geweldig vond ik dat! Haar webshop wilde ik daarom graag onder de aandacht brengen en ik stelde haar onlangs een aantal vragen.Ontzettend leuk dat je een interview wilt doen! Kun je allereerst wat over jezelf vertellen? Wie je bent, waar je vandaan komt?
Mijn naam is Silvana, ik ben 37 jaar en woon samen met mijn man en 5 poezen in een klein maar fijn appartement. Ik hou van lekker kletsen met vriendinnen, met chocola erbij natuurlijk! In mijn vrije tijd ben ik het liefst creatief bezig. Van iets maken achter de naaimachine, haken of breien word ik altijd blij. Ik werk sinds maart dit jaar parttime als ambtelijk secretaris van een ondernemingsraad en daarnaast heb ik vanaf februari Sildotcom!

Massaproductie is niet jouw ding en je besloot een deel van je producten te laten maken door cliënten van een dagbesteding. Waarom ben je daarmee gestart?

Wat is er heerlijker dan bezig zijn met iets te maken? Het hele proces van stofjes uitzoeken, het knippen, in elkaar zetten en uiteindelijk de voldoening van het eindresultaat. Je hebt zelf iets gemaakt, uniek en helemaal jij! Dat gevoel van trots, het leek me mooi om dat anderen ook te geven.

Ik was ondertussen in gesprek geraakt met inspirerende mensen en kwam uiteindelijk uit bij sociale werkplaatsen. En dat van die trots, zo werkt het ook echt! Neem bijvoorbeeld de placemats. Een aantal zijn gemaakt bij de sociale werkplaats in mijn woonplaats. De dame die ze maakte vertelde me dat ze kriebels in haar buik had toen ze de stof onder de naaimachine legde. Ze vond het heel spannend! Maar wat was ze trots op zichzelf toen ze de placemat af had en het idee dat ze worden gekocht door anderen vond ze helemaal te gek!
Als ik een nieuw product maak, bedenk ik me altijd of het geschikt is om te laten maken bij een dagbesteding. Maar sommige producten vind ik zelf ook gewoon heel leuk om te maken ;-)Wat is het leukste onderdeel van het werken als creatief ondernemer?
Dat ik het heerlijk vind om creatief bezig te zijn, wist ik natuurlijk al! Maar ik krijg sinds het starten van de webshop allemaal onvoorziene kadootjes! Ik ontmoet de leukste mensen. We (gezellig samen met mijn man) zijn heel Nederland door gereden naar verschillende organisaties waar dagbesteding ook een afdeling heeft met naaimachines. Daarnaast sta ik regelmatig op creatieve markten. In het begin kroop ik het liefst onder de kraam als iemand me aansprak. Maar ondertussen kijk ik er echt naar uit!

Je ontmoet zulke uiteenlopende mensen, ik geniet enorm van het contact met klanten. Maar ook de ontmoetingen met mede-verkopers zijn vaak heel inspirerend. Zo stond ik in Amsterdam eens naast een vrouw uit Hongarije die producten verkocht van Hongaarse kunstenaars. Hongarije heeft niet net als Nederland een democratie. Het dagelijkse leven is daar veel moeilijker dan hier. Ik heb ter plekke een aantal producten van haar gekocht voor bij mij in de shop!


Welke tips willen je meegeven aan toekomstige creatieve ondernemers?

Zelf heb ik het echt serieus onderschat, hahahaaa! Het gaat ook allemaal veel langzamer dan ik van te voren had bedacht! Je bent opeens webdesigner, communicatiespecialist, een administratieve duizendpoot, social media expert, topverkoper en nog wat meer.  Ik moest en moet nog steeds heel veel leren. Maar ik geniet ervan en het is ook prima dat het tijd nodig heeft. Het is goed om buiten je comfortzone te treden, het geeft je zoveel! Maar dat is wel echt mijn tip; verdiep je in alle aspecten die bij het hebben van een webshop komen kijken. Overal gaat veel tijd in zitten. Er zijn weken dat ik maar een paar uurtjes tijd heb om creatief bezig te zijn, dat vind ik soms wel jammer.

Tot slot. Je staat regelmatig op creatieve markten. Waar ben je de komende maanden zoal te vinden?
De afgelopen maanden was Sildotcom te vinden op edities van de Sunday Market in Amsterdam, de XXL edities van Swan market en de Feelgoodmarket in Eindhoven. Ik heb even getwijfeld of ik tijdens de wintermaanden wel op markten zal gaan staan. Maar ik denk dat het met wat thermische onderkleding toch wel te doen is ;-)  Op de site vind je binnenkort de planning voor de komende maanden.

♥♥♥

3 opmerkingen:

  1. Super leuk interview en gave blog/webshop heeft ze!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtige webshop met een geweldig idee erachter :) Mooi om dit onder de aandacht te brengen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat portemonneetje is lief! Leuk intervieuw!

    BeantwoordenVerwijderen