donderdag 19 augustus 2010

We ♥ Mad Men

Ik ben een enorme fan van de serie Mad Men. Niet in de laatste plaats vanwege de geweldige kleding. Toen ik de site Iektextiles tegenkwam van Marieke en zag dat zij naaicursussen geeft die geinspireerd zijn op Mad Men outfits moest ik hier meer van weten! Vandaar dat ik haar gevraagd heb voor een interview.

* Kun je allereerst wat over jezelf vertellen? Wie je bent, waar je vandaan komt?

Ik ben Marieke 29 jaar en woonachtig in Amsterdam maar ik kom oorspronkelijk uit Beverwijk. Sinds 1 maart ben ik officieel zelfstandig ondernemer en geef ik onder meer naailes. De naailes was hoofdzakelijk bedoeld voor kinderen maar ik kreeg al snel veel aanvragen voor volwassenen die ik ook uitvoerde.


* Via Dooreen zag ik dat je o.a. een cursus geeft geïnspireerd op de serie Mad Men. Hoe kwam je erop om hiermee te beginnen?

Toen de serie Mad Men in Nederland kwam was ik wel geïnteresseerd maar het zat nog niet in mijn systeem het iedere week te kijken, tot ik van een vriendin de drie seizoenen afgelopen jaar op dvd te leen kreeg, toen was ik hooked! Ik heb alle afleveringen in een hoog tempo gekeken en ik volg seizoen vier nu ook op de voet via een speciale site.

Na de start van mijn Mad Men verslaving kwam ik op hoogte van een Mad Men thema-avond/feest georganiseerd door Women Inc. De dresscode was natuurlijk fifties en alle vrouwen waren die avond in stijl incluis ikzelf. De jurk die ik droeg had ik zelfgemaakt en had ik een kwartier voor vertrek af! Maar volledig geïnspireerd door alle vrouwen daar bedacht ik het 'Maak je eigen Mad-Men vintage-outfit-concept'. Omdat ik het idee kreeg dat een groot deel van deze vrouwen het wel eens leuk zou kunnen vinden deze outfits zelf te maken. Ik was helemaal enthousiast van het idee, heb gelijk patronen besteld - waaronder een aantal uit Amerika en ben hier zelf meteen mee aan de slag gegaan. Mijn enthousiasme over het concept en vakkennis deel ik graag met andere vrouwen.

* Wat kunnen deelnemers verwachten van de cursus? Is ervaring vereist?

De deelnemers kunnen professionele begeleiding in kleine groepjes verwachten en het werken met authentieke jaren '50/ begin '60 patronen, maar daarnaast is er genoeg ruimte om lekker veel te kletsen over vrouwen toen en nu en wat er nog meer op tafel komt. Daarnaast ligt er natuurlijk inspiratiemateriaal en kan - als daar wensen voor zijn - de serie op de achtergrond draaien. Mijn instapeis is een beetje ervaring (liefst 1 dag intensieve naailes waarin een kledingstuk is vervaardigd), maar bijles kan ook als dat nodig is, dit is voor aanvang van iedere les.

Ik ben net verhuisd waardoor de werkruimte nu een ruime en lichte plek is waar fijn gewerkt kan worden.
Er zijn nog een paar plekjes dus opgeven kan nog, kijk hier voor meer info.

* Stel, andere vintagelovers willen gaan beginnen met naaien. Welke tips heb je voor beginners?

Durven! Dat is altijd mijn belangrijkste tip en motto. Je moet een beetje lef hebben om te knippen in je stof en achter de naaimachine te zitten. Bedenk dat het de eerste paar keer misschien niet je mooiste stukken zijn, maar zoals met alles: oefening baart kunst en dat is ook hier het geval. Er zijn via youtube veel tuturials te vinden en ook een boek dat nog vrij nieuw is van Knipmode (te bestellen via deze site voor 20 euro) het heet 'Hét handboek voor zelfmaakmode'. Hier staan allerlei handige tips en tricks in voor een goede basis. Ohja! begin niet met te moeilijke patronen...

* Ben je een beetje bekend in de blogwereld en zo ja: wat zijn je favoriete blogs?

Mijn blogkennis reikt nog niet zo heel ver. Ik ken die van jou via Dooreen en ik hou zelf een blog bij voor Bernina (het naaimachinemerk uit Zwitserland). Verder ben ik vrij actief op Twitter waar min of meer allemaal kleine blogjes worden geschreven.

* Tot slot: je werkt  en woont in Amsterdam. Welke (vintage) winkels moet ik daar zeker weten een bezoekje brengen als ik in de buurt ben..?  


Mijn favoriete shopplek is bij uitstek op maandagochtend de Noordermarkt bij de Westerstraat. Hier is heel veel vintagekleding te vinden bij een aantal vaste kramen, waar het standaard druk is. Daarnaast zijn er heel veel stoffen en fournituren te koop waar ik ook altijd naar op zoek ben. Andere winkels die ook de moeite waard zijn om te bezoeken: Rosa en Rosas, een vintagewinkel en A. Boeken, een stoffenwinkel in de Nieuwe Hoogstraat.

Dank je wel Marieke dat je dit interview wilde doen!


Liefs!

13 opmerkingen:

 1. wat een leuk interview! en hoe briljant om zulke naaicursussen te geven!

  de foto's op mijn blog zijn niet mijn eigen tattoos, zelf heb ik er twee op mijn pols en een op mijn rug :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erg leuk om te lezen! Kan alleen niet goed overweg met de naaimachine, jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk meid, super, ik ben nu en daar zeer geinspireerd door vintage en maakt zelf kleren met die 50's en 60's patronen voor kinderen!
  En waar geef je les, als ik vragen mag?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk interview en nu weet ik ook waar ik naar toe moet als ik in Amsterdam ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. I do love the 'mad men' style but I still haven't got round to watching the show, it's on my list of things to do...Great interview xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 6. lijkt me super - hadden zo ook maar een cursus waar ik woon!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk interview! Mad men is nu overal, zelfs de elle staat er vol mee haha! :) x

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Woonde ik maar in Amsterdam, dan ging ik naailes volgen bij jou.
  Wie weet, misschien een paar lessen :-)!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat leuk! Ik kende mad men nog niet, maar ik ge direct eens kijken, de allereerste aflevering is aan het inladen nu!

  BeantwoordenVerwijderen